Työhyvinvointipeli OP-Pohjolassa

Työhyvinvointi on nostettu kehittämisen keskiöön OP-Pohjola-ryhmässä, ja  työhyvinvoinnin eteen tehdään työtä laajalla rintamalla. OP-Pohjola mobilisoi kaikki esimiehet kehittämään työhyvinvointia lautapelin avulla.

”Peli nostaa esiin erilaisia käytännön näkökulmia ja toimintamalleja työhyvinvoinnin johtamiseen. Valmennukseen osallistuneet ovat kokeneet työpajat erittäin onnistuneina. Pelissä tehdyillä hyvinvointilupauksilla saadaan aikaa muutoksia koko organisaatiossa”, sanoo Leena Koivu OP-Pohjolasta.

”Olemme saaneet pelistä intoa työhyvinvoinnin johtamiseen hauskalla ja tehokkaalla tavalla”, Koivu jatkaa.

Muutostaidon Työhyvinvointipeli on kehitetty yhdessä OP-Pohjola-ryhmän ja Otavamedia kanssa keväällä 2011. Peli perustuu pienryhmäkeskusteluun case-aineiston ohjaamana.

Pelissä on elementtejä aiemmista joukkuepelikonsepteista. Uutuutena on pelilauta, johon on kuvattu työhyvinvoinnin johtamisen malli. Käytännön esimerkkien lisäksi peli testaa osallistujien tietämystä oman organisaation pelisäännöistä työhyvinvoinnin johtamisessa.

”Tieto tulee pelissä mukaan innostavalla tavalla. Työlainsäädäntöä on vaikea enää hauskemmin opettaa”, toteaa Ilari Mertanen, joka on vastannut tiedollisen osuuden kokoamisesta peliin OP-Pohjolassa.

”Työhyvinvoinnin kehittämisen menetelmänä on perinteisesti käytetty mittaamista, työhyvinvointitiedon jakamista tai ongelmatilanteisiin puuttumista. Työhyvinvointipeli pakottaa henkilöstön keskustelemaan siitä, millä pelisäännöillä arkeen saadaan imua ja työssä jaksetaan paremmin”, kertoo Sami Sarén Muutostaito Oy:stä.

”Pelivalmennuksessa osallistujat tunnistavat oman organisaationsa vahvuudet ja sopivat yhdessä uusista käytännöistä, joilla työhyvinvointia edistetään. Jos oikeasti halutaan tekoja työhyvinvoinnin eteenin, pelaaminen on siihen hyvä ratkaisu”, Sarén täydentää.